Importants canvis en la regulació del funcionament dels ascensors
El passat mes d’abril es va publicar el Reial decret 355/2024, de 2 d’abril, pel qual es va aprovar la Instrucció Tècnica Complementària (ITC) AEM 1 “Ascensors”. Aquesta normativa regula aspectes com la posada en servei, modificació, manteniment i inspecció dels ascensors, i, a més, incrementa la seguretat del parc d’ascensors existents. La nova norma entrarà en vigor l’1 de juliol de 2024.
Quines mesures de seguretat han d’incorporar els ascensors existents?
Amb l’objectiu de garantir una seguretat superior, tots els ascensors existents hauran de complir les següents mesures mínimes:
· Precisió de parada: Els ascensors hauran de tenir una precisió de parada màxima de 10 mm i millorar l’anivellament entre la cabina i el pis.
· Avís de sobrecàrrega: Tots els ascensors hauran de comptar amb un dispositiu que avisi en cas de sobrecàrrega.
· Protecció contra atrapaments: Els ascensors amb portes automàtiques hauran d’incorporar una cortina fotoelèctrica en substitució de l’actual punt de llum de control.
· Comunicació bidireccional: S’haurà d’instal·lar un sistema de comunicació bidireccional a l’interior de la cabina (mòdul telefònic) per a demanar auxili en cas necessari.
· Protecció contra moviments involuntaris: Els ascensors hauran d’estar equipats amb un sistema de protecció contra moviments incontrolats de la cabina.
· Moviments incontrolats: Es duran a terme les modificacions necessàries per impedir o detenir el moviment de la cabina més enllà de la planta.
· Substitució de guies: Excepte per als ascensors catalogats com a patrimoni històric artístic, les guies de cabina o contrapès que incorporin dispositius paracaigudes de tipus cilíndric o de fusta hauran de ser substituïdes.
· Registre de manteniment: El titular ha de conservar els originals del registre de manteniment. Aquests inclouen el Registre de posada en servei emès per l’organisme competent de la comunitat autònoma, la declaració de conformitat CE o UE de l’aparell d’elevació, la fitxa tècnica de la instal·lació, el manual de funcionament, el registre de manteniment de l’ascensor, el contracte de manteniment amb l’empresa conservadora habilitada i els certificats d’inspecció periòdica.
Revisió dels ascensors
Les revisions de manteniment es realitzaran segons la norma UNE 58720, i els terminis per a aquestes revisions varien entre 1 i 4 mesos, segons la tipologia i velocitat de l’ascensor. En cas que l’ascensor hagi estat aturat durant més de tres mesos, s’haurà de fer una revisió de manteniment amb la mateixa meticulositat que una revisió regular. Aquesta posada a punt no anul·larà la revisió periòdica programada, que també haurà de dur-se a terme.
Incidents i sancions econòmiques
Segons la nova normativa, es consideraran incidents aquelles anomalies en el funcionament de l’ascensor que no causin danys a la instal·lació però que impliquin la intervenció de l’empresa conservadora. Això inclou atrapaments de persones o animals de companyia a la cabina, fallades de nivellació sense danys, entre altres. Si l’incident provoca que l’aparell necessiti una reparació, l’ascensor haurà de ser paralitzat. Després de la reparació i abans de la posada en marxa, l’empresa conservadora entregarà al titular un informe amb la causa de la fallada, les reparacions efectuades i l’abast de les mateixes.
Terminis d’aplicació
Tot i que la normativa ha entrat en vigor l’1 de juliol, no implica que tots els ascensors estiguin en ordre immediatament. Els tècnics informaran les comunitats sobre les reformes necessàries conforme es facin les inspeccions periòdiques, que es realitzen cada quatre anys. Es donaran terminis de sis mesos a un any, i fins a la pròxima revisió, per a dur a terme aquestes modificacions.
En cas de no complir amb la normativa, el titular de l’ascensor pot enfrontar-se a sancions econòmiques:
· Infraccions lleus: Poden comportar multes de fins a 60.000 euros per incompliments menors, com no atendre requeriments específics o no corregir deficiències en el termini establert.
· Infraccions greus: Multes de fins a 6.000.000 euros, incloent posada en funcionament sense autorització o incompliment reiterat de requeriments.
· Infraccions molt greus: Amb multes de fins a 100.000.000 euros, aplicables a incompliments que ocasionin riscos greus o danys a persones, béns o al medi ambient, o per reincidència en infraccions greus.
Impacte de la normativa
Cal destacar que el compliment d’aquesta nova normativa afectarà principalment els ascensors amb més de 15 anys d’antiguitat, cosa que podria suposar un cost significatiu per als propietaris de les instal·lacions.
Si necessiteu més informació o assessorament per a complir amb aquestes noves regulacions, no dubteu a contactar amb nosaltres. Estem aquí per ajudar-vos a garantir que els vostres ascensors compleixin amb els estàndards de seguretat més elevats.